Bezinningsreis Camino

HOE GAAT HET MET JE?

Wellicht de meest gestelde vraag in het dagelijks leven. Een opening tot een gesprek. Toen ik in de jaren 90 in New York woonde was ik aangenaam verrast door de mensen die mij deze vraag stelden. Van buschauffeur, in winkels tot soms gewoon op straat. Wat een warme geïnteresseerde mensen allemaal! Echter als ik op het punt stond deze vraag te beantwoorden, hadden ze de ogen weer afgewend. De vraag was niets anders dan een holle beleefdheidsfrase.

Als iemand jou deze vraag stelt en oprecht nieuwsgierig is naar jou; WAT ZOU JOUW ANTWOORD ZIJN?

Weet je hoe het echt met je gaat? (of is jouw directe antwoord dat het goed gaat?)

 

WAT ALS JE DEZE VRAAG AAN JEZELF ZOU STELLEN?

HOE GAAT HET MET ME?

 

BEZINNINGREIS CAMINO

Tijdens mijn burn-out in 2017 stelde een coach mij diezelfde vraag. Ik wist het antwoord alleen niet. Mijn eerste gewoonte reactie was om “ goed, gaat lekker” te zeggen. Maar daar kwam ik nu natuurlijk niet mee weg..

Hoe voelde ik me dan wel? Naast totale uitputting en hersenen die nog steeds op volle toeren draaiden (alsof je de autosleutel uit het contact had getrokken en de motor op volle toeren door blijft draaien), was ik in de war. Mijn altijd zo’n gezonde lichaam liet me in de steek. Zo ook mijn hersenen, er kon geen gedachte meer bij.

Door de jarenlange overbelasting kwam ik er niet aan toe om eens de tijd te nemen om te voelen hoe het echt met ging. Uit mijn hoofd en naar mijn lijf te luisteren. En daarnaast was er ook ontkenning, immers ik was gewend om continu aan te staan. Gericht op anderen. En genoot ook van de adrenaline, een continu snel schakelen. De verantwoordelijkheden op het werk en thuis.

Dat ik er bijna niet meer van sliep en buiten werkuren ook continu bezig was met plannen en problemen op te lossen leek mij heel gewoon. Ik genoot van het leven. En het negeren van signalen en me uitsluitend te richten op “ooit in de toekomst wordt het anders”, was een mechanisme geworden, iets wat mij altijd goed diende.

Dus toen mijn coach mij de vraag stelde “hoe gaat het met je”, raakte ik in paniek.

Uhhh, ik wist het echt niet meer. En ook niet hoe de weg naar het gevoel aan te boren.

 

BEZINNINGREIS CAMINO

De Camino lopen als metafoor van mijn levenspad, mijn persoonlijke bezinningsreis op de Camino naar Santiago de Compostela, was al een heel lange tijd mijn grootste wens. De deur achter me dicht te trekken het avontuur tegemoet. De eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela lopen visualiseerde ik als een avontuur, bevrijdend, rustgevend, het ultieme vrijheidsgevoel en de spanning van het onbekende.

Een paar maanden voordat ik met een burn-out uitviel liep ik mijn eerste Camino, van Saint Jean Pied de Port richting Santiago de Compostela.

Ik had er lang naar uitgekeken, 3 weken op pad met alle tijd voor mezelf. Ik wist dat de natuur, het dagelijks op wandelen over onbekende wegen goed voor mij zou zijn. Een innerlijke reis te gaan maken. Deze beloftevolle bezinningsreis op de Camino,  deze eeuwenoude magische pelgrimsroute, zou mij al wandelend en reflecterend antwoorden geven. Ik stond op een keerpunt van mijn leven. Ik wist dat het tijd was om de balans op te maken. En uit mijn drukke bestaan te stappen. Deze reis zou mij naast bezinning ook rust geven, aan mijn verlangen voldoen om in het moment te zijn. Te genieten van wat er op mijn pad kwam. Alleen en toch samen met gelijkgestemden, pelgrims die ook op het punt stonden hun innerlijke reis te beginnen.

 

MIJN BEZINNINGREIS CAMINO

Zou mij zeker die ontspanning en rust geven om echt eens aan dat lang uitgestelde zelfonderzoek en reflectie te doen.

In het dagelijks leven kwam de ontspanning pas als ik aan het eind van de dag vanuit een superdrukke Overtoom met de fiets het Rembrandtpark in fietste. Ik mezelf “betrapte” op een diepe zucht wanneer ik omringd werd door de natuur.  Bizar dat ik toen nooit ben afgestapt. Om mijn gedachten en hoge hartslag tot rust te brengen. Te genieten van het daar zijn, met wat er dan is in het jaargetijde. De geuren op te snuiven.  . “Tot rust komen” betekende toen om naar een hypersnel pratende Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD te kijken.

 

DAT MIJN BEZINNINGSREIS CAMINO

Anders liep dan verwacht zal je niet verbazen.

Ik had als intentie een aantal vragen gesteld waarvan ik “wist” dat de antwoorden onderweg zouden komen. De Camino is  immers anders dan een lange afstands tocht. Op de Camino worden dingen duidelijker.

 

BEZINNINGREIS CAMINO

Wat ging er mis?

Alles liep anders dan verwacht. Ik kon me niet ontspannen. Ik nam de snelheid van mijn bestaan gewoon mee. Ik rende van etappe naar etappe, ik stond aan, was op anderen gericht en coachte hen. Ik kwam niet toe aan mijn gevoel. Achteraf weet ik dat er weerstand was, tegen de inzichten die gingen komen. Want inzicht vraagt om verandering. Ik was er nog niet aan toe om zaken vanuit een ander perspectief te bekijken en besluiten te nemen die mijn leven en dat van mijn omgeving zouden beïnvloeden.

 

EEN BEZINNINGREIS CAMINO

Is het het beste cadeau wat je jezelf kunt geven, zeker als je besluit deze als je levenspad te gaan lopen.

Een ervaring zoals de mijne bracht mij niet waar ik op hoopte. Dat kan jou ook overkomen.

Wil je dat het de meest beloftevolle reis en ontdekkingstocht naar jezelf wordt? Laat je dan begeleiden door een coach!

 

WAAROM EEN COACH OP JOUW BEZINNINGREIS CAMINO?

Op al mijn latere pelgrimstochten kwam ik veel mensen tegen zoals ik. Op zoek en niet meer weten naar wat en waarnaar ze verlangen. Die het contact met zichzelf hebben verloren. Geen koers meer hebben.

Inmiddels is het coachen op de Camino mijn missie geworden. Waarom? Omdat het werkt!

Vanuit mijn eigen ervaringen als wandelcoach onderweg is het helder dat het de deelnemers verder brengt.

Het mindful meditatief wandelen, de wandelopdrachten in de natuur onderweg, geven rust en inzichten. Je leert jezelf weer te kennen en te voelen wat er echt belangrijk voor jou is.

Door als coach juiste vragen te stellen en door te vragen, helpt het jou uit om (mogelijke) weerstand en (belemmerende)overtuigingen te herkennen. Je ziet jezelf en jouw situatie vanuit een ander perspectief.

Door jezelf en je (kern)waarden te kennen geeft dit richting om bewuste keuzes te maken. En dat leven te leiden dat bij je past.

 

WAT LEVERT DEZE BEZINNINGSREIS CAMINO JE OP?

  • Je hebt rust in je hoofd, waardoor je weer helder kunt denken
  • Je bent energiek door het dagelijks wandelen
  • Je bent geïnspireerd
  • Je hebt zelfvertrouwen opgedaan en vertrouwen in je eigen kunnen
  • Je voelt weer hoe het echt met je gaat
  • Je hebt inzichten opgedaan
  • Je weet weer wat je echt belangrijk vindt
  • Je hebt praktische tools om verdere stappen te zetten
  • Je hebt zin om dingen anders te doen

ZIN IN DEZE BEZINNINGSREIS CAMINO?

Check dan de reizen voor meer info en datums.

De Camino, it’s not just a walk!

The Hero’s Path, Inner Journey, Outdoor Travel

 

WANDEL MEE EN ERVAAR!

Mirjam Hoefman, ervaren enthousiaste pelgrim en wandelcoach. Organiseert persoonlijke coaching en bezinning Walkabouts op de Camino naar Santiago in Spanje. Bekijk de diverse reizen.

Mirjam Hoefman

The Hero’s Path
www.theherospath.nl

 

Bezinningsreis CaminoBezinningsreis CaminoBezinningsreis Camino